Cum îți protejezi centrala de magnetită?
Magnetita (magnetitul) este un adevărat inamic al centralelor termice, al instalațiilor sanitare și al întregului circuit de încălzire. Fiind un metal cu proprietăți magnetice deosebite, acest oxid de fier circulă prin apa din circuit, atrage și alte minerale feroase care se află în agentul termic și se depune pe componentele centralei sau în calorifere. Efectul magnetitei în circuit? Când există magnetită într-un circuit de încălzire, randamentul termic scade, iar componentele centralei se deteriorează.
Recent, Fernox a patentat un nou filtru anti-magnetită care prin principiile de funcționare este eficient în eliminarea magnetitei din circuite.
Cum ajunge magnetita în circuit și de ce e dificil de eliminat?
Pentru a păstra calitatea centralelor termice și nu numai, producătorii utilizează anumite vaseline și uleiuri de întreținere care să mențină echipamentele pe perioada depozitării. Magnetitul este utilizat în aceste produse de întreținere. Dacă înainte de funcționare este cea mai bună soluție pentru aparatură, odată pusă în funcțiune centrala, magnetitul are un efect invers asupra sistemului de încălzire. Ulterior, pe durata funcționării, magnetita apare din coroziune sa chiar preluată din alimentarea cu apă.
Aceasta circulă prin întregul circuit de apă și, alături de alte impurități, se depune în calorifere și pe diverse piese mecanice, iar în timp poate afecta centrala până la avarie. Pentru că magnetita are o structură aparte și se comportă ca un magnet atrăgând și alte metale, nu este eliminată de filtrele standard cu care sunt prevăzute centralele termice.
Filtrul anti-magnetită TF1 Fernox. Tehnologie inovativă împotriva magnetitei și a altor impurități
Ultima soluție, o adevărată revoluție în domeniul filtrelor anti-magnetită, TF1 Fernox utilizează simultan acțiunea hidrociclonică și magnetismul pentru a elimina din sisteme de încălzire orice fel de impuritate, inclusiv magnetitul.
Ce înseamnă acțiunea hidrociclonică? O acțiune mecanică într-un mediu fluid, unde materialele de o anumită densitate sunt conglomerate într-un Vortex prin acționarea forțelor centrifugă și centripetă. Concret în cazul acestui filtru anti-magnetită, toate impuritățile, feroase sau nu, se adună împreună într-un vârtej, apoi sunt atrase către polii magnetici ai filtrului fără riscul să mai rămână reziduri în circuitul de încălzire. Agentul termic rămâne curat, iar centrala termică lucrează în parametri proiectați de producător.
Această tehnologie este cu totul nouă și a fost patentată de Fernox în Marea Britanie
Cum se instalează filtrul anti-magnetită Fernox TF1 Compact?
Filtrul anti-magnetita TF1 se distinge și prin utilizare simplă, nu doar prin performanță. Acesta se prinde ușor pe conducte prin robineții care fac parte din kit-ul standard. Odată montat, permite întreținerea ușoară și nu trebuie demontat de pe conductă pentru curățare.
Sistemul de montare este, de asemenea, inovativ. Se poate instala orizontal sau vertical pe conducte și poate fi amplasat în spații restrânse, precum bucătării. În cazul în care este poziționat în zona din apropierea tavanului, este proiectat să permită instalarea pe țevi la un unghi de până la 45 de grade, fără să îi fie afectat randamentul de funcționare.
În plus, filtrul anti-magnetită poate fi montat flexibil și datorită noului sistem de evacuare admisie. Concret, sistemul de admisie-evacuare al Fernox TF1 Compact permite 24 poziționări individuale, care fac posibilă circularea apei în orice direcție. Prin aceasta nu afectează debitul de apă din sistem, proprietarul bucurându-se de randamentul maxim al instalației de încălzire.
Care sunt avantajele acestui filtru anti-magnetită inovativ?
Este un filtru în linie de maximă eficiență, cu totul și cu totul nou, atât prin sistemul de montare, dar și prin modul în care concentrează toate impuritățile către un magnet foarte puternic, ca apoi să fie eliminate
Magneții filtrului anti-magnetită Fernox TF 1 din sunt din Neodimiu de 9.000 de Gauss, fiind mai puternici magneți permanenți, așadar atrage magnetita.
Datorită caracteristicilor sale, filtrul anti-magnetită Fernox TF1 poate fi montat practic în orice circuit de încălzire. Acesta funcționează la o temperatură de până la 100 de grade Celsius și o presiune de operare de maxim 3 Bari. Debitul de până la 50 de litri pe minut, permite utilizarea filtrului în cele mai performante sisteme de încălzire.
Va recomandam si:
Vara este sezonul in care nu doar pleci in vacanta, dar ai si o mare responsabilitate: revizia centralei termice pe gaz. Sistemele de incalzire sunt menite sa ne aduca confortul in locuinte pe perioada anotimpului rece si apa calda de-a lungul intregului an, dar pentru ca echipamentul sa functioneze corespuzator si in mod economic trebuie sa ne ocupam de verificarea tehnica periodica a acesteia.
Va scriem in continuare ce trebuie sa stiti despre centrala termica pe gaz in contextul reviziei tehnice periodice, un demers obligatoriu legal si moral.
Foarte multe centrale termice pe gaz au avut probleme in functionare ce au fost cauzate de depunerile de magnetita si impuritati pe schimbatorul de caldura sau in grupul hidraulic al centralei.
Magnetita si impuritatile in instalatia de incalzire apar permanet iar prezenta lor poate duce la :
- depuneri pe schimbatorul de caldura . In acest caz schimbul termic nu se mai face corect , centrala consuma mult mai mult si datorita caldurii excesive schimbatorul de caldura se deterioreaza necesitand spalari chimice sau inlocuiri ce nu fac obiectul garantiei.
- blocarea pompei de circulatie si chiar defectarea ei. Impuritatile in pompa de circulatie nu fac obiectul garantiei.
Pentru a putea beneficia de centralele termice achizitionate pentru o perioada mai mare cu risc redus de defectare, se recomanda instalarea unui filtru magnetic Salus sau similar.
Acesta are rolul de a elimina impuritatile pe baza de fier cu o rata de succes de 100%, se monteaza pe returul instalatiei si protejeaza sistemul impotriva depunerilor de magnetita. Astfel se evita depunerile pe schimbatorul de caldura al centralei sau obturarea debitului de agent termic prin tevi, facand ca sistemul dumneavoastra sa functioneze in parametrii normali o perioada indelungata.
Pentru a realiza montajul corect conform normelor ISCIR aveti nevoie de acest kit de montaj centrale termice.
Kit-ul de instalare centrala termica murala cuprinde :
- Regulator gaz cu filtru - Folosit pentru reglarea presiunii gazelor si stoparea intrarii impuritatilor in centrala termica
- Filtru Y 1/2 si Filtru Y 3/4 - Folosite la retinerea impuritatilor din apa si din agenul termic
- Filtru magnetic anticalcar : Folosit pentru protectia schimbatorului sanitar de caldura la depunerile de calcar
- 3 robineti de trecere cu holender 1/2 si 3 robineti trecere cu holender 3/4 : Folosite pentru sigilarea centralei de circuitele de alimentare cu apa , si agent termic precum si pentru a facilita inlocuirea usoara sau curatarea filtrelor de sub centrala.
Aceste accesorii NU sunt incluse in pretul centralei si se cumpara separat.
RON 5.00 - 3850.00