Ce trebuie sa stii despre revizia centralelor termice pe gaz
Vara este sezonul in care nu doar pleci in vacanta, dar ai si o mare responsabilitate: revizia centralei termice pe gaz. Sistemele de incalzire sunt menite sa ne aduca confortul in locuinte pe perioada anotimpului rece si apa calda de-a lungul intregului an, dar pentru ca echipamentul sa functioneze corespuzator si in mod economic trebuie sa ne ocupam de verificarea tehnica periodica a acesteia.
Va scriem in continuare ce trebuie sa stiti despre centrala termica pe gaz in contextul reviziei tehnice periodice, un demers obligatoriu legal si moral.
Centrale termice pe gaz sisteme pentru confort si economie si de ce este importanta verificarea tehnica
De la intrarea in vigoare a normelor ErP privind eficienta energetica a sistemelor de incalzire, pe piata specifica se comercializeaza doar centrale in condensatie cu eficienta de pana 110% ceea ce pentru un utilizator casnic se traduce prin scaderea consumului de combustibil gazos. Centrala atinge aceste performante de randament doar in anumite conditii fizice pe care un echipament deficitar functional nu le atinge. Astfel, investitia modica in revizia periodica si eventuale reparatii va economiseste mult mai mult decat o centrala termica nefunctionala.
Pentru ca am mentionat normele ErP, vom spune ca legislatia romaneasca in fiecare domeniu suporta o aliniere la directivele europene, iar instalatiile de incalzie nu fac rabat de la aceasta regula. Astfel, in pentru centrale termice pe gaz de uz casnic s-au implementat ghiduri de exploatare, iar legea organica privind punerea in functiune, verificarea, exploatarea si scoaterea din functiune este foarte severa. Concret, nu oricine poate monta, inspecta, repara sau demonta o centrala, ci doar firme abilitate, altfel persoana care a incalcat aceste reglementari isi poate atrage consecinte contraventionale sau chiar penale. In contiuare va descriem in ce consta revizia tehnica pentru centrala termice pe gaz.
Revizia tehnica ( VTP ) a centralei trebuie efectuata la fiecare doi ani
Potrivit legislatiei in vigoare in domeniul instalatiilor de incalzire, revizia tehnica a centralei trebuie facuta periodic, la fiecare doi ani, cu o firma sau o persoana autorizata de catre ISCIR. Aceasta din urma este institutia abilitata sa reglementeze si sa supravegheze echipamentele de incalzire, sub presiune si de ridicat.
Profesionistul care efectueaza revizia centralei elibereaza la finalul inspectiei un certificat care sa ateste daca centrala poate functiona in continuare sau este respinsa si necesita reparatii capitale sau chiar scoaterea din uz. Cu riscul de a ne repeta, inclusiv aceste reparatii trebuie efectuate de o persoana specializata, nu este suficient ca vecinul din colt se pricepe la centrale. Daca apelati la vecin, fara ca acesta sa aiba autorizatie ISCIR riscati amandoi dosar penal!
In ce consta revizia centralelor termice pe gaz
Revizia centralelor termice pe gaz sunt complexe si nu se rezuma la inspectia vizuala a echipamentelor. Aparatele sunt puse in functiune si sunt urmarite sistemele in mod incalzire si preparare a apei calde menaje.
Se verifica recipientele pentru depozitare a agentului termic, cazanele, componentele de incazire sau de miscare (de la serpentine, pana la pompe de circulatie si ventilatoare), sistemul de ardere si nivelul noxelor eliberate pana la mici piese si depuneri care, in cazul functionarii deficitare al centralei, pot pune in pericol proprietarii.
O confuzie ce trebuie evitata: revizia centralei versus cea a instalatiei de gaz
Cand aveti o centrala pe gaz exista doua verificari tehnice pe care trebuie sa le faceti. Una este cea a centralei termice despre care am scris, cea de a doua consta in verificarea conductelor de gaz. Ambele inspectii sunt obligatorii, facute la cererea voastra si trebuie efectuate de catre personal autorizat. Cum centrala trebuie sa iti fie prietenul care iti inlcazeste locuinta, ci nu dusman de foc, va recomandam sa efectuati ambele revizii la timp.
Reviziile tehnice ale centralelor termice pe gaz nu sunt doar o obligatie impusa de lege, sunt un act de responsabilitate pentru tine si familia ta. Fa lucrurile corect si veti avea ierni calduroase!
Va recomandam si:
Magnetita (magnetitul) este un adevărat inamic al centralelor termice, al instalațiilor sanitare și al întregului circuit de încălzire. Fiind un metal cu proprietăți magnetice deosebite, acest oxid de fier circulă prin apa din circuit, atrage și alte minerale feroase care se află în agentul termic și se depune pe componentele centralei sau în calorifere. Efectul magnetitei în circuit? Când există magnetită într-un circuit de încălzire, randamentul termic scade, iar componentele centralei se deteriorează.
Recent, Fernox a patentat un nou filtru anti-magnetită care prin principiile de funcționare este eficient în eliminarea magnetitei din circuite.
Foarte multe centrale termice pe gaz au avut probleme in functionare ce au fost cauzate de depunerile de magnetita si impuritati pe schimbatorul de caldura sau in grupul hidraulic al centralei.
Magnetita si impuritatile in instalatia de incalzire apar permanet iar prezenta lor poate duce la :
- depuneri pe schimbatorul de caldura . In acest caz schimbul termic nu se mai face corect , centrala consuma mult mai mult si datorita caldurii excesive schimbatorul de caldura se deterioreaza necesitand spalari chimice sau inlocuiri ce nu fac obiectul garantiei.
- blocarea pompei de circulatie si chiar defectarea ei. Impuritatile in pompa de circulatie nu fac obiectul garantiei.
Pentru a putea beneficia de centralele termice achizitionate pentru o perioada mai mare cu risc redus de defectare, se recomanda instalarea unui filtru magnetic Salus sau similar.
Acesta are rolul de a elimina impuritatile pe baza de fier cu o rata de succes de 100%, se monteaza pe returul instalatiei si protejeaza sistemul impotriva depunerilor de magnetita. Astfel se evita depunerile pe schimbatorul de caldura al centralei sau obturarea debitului de agent termic prin tevi, facand ca sistemul dumneavoastra sa functioneze in parametrii normali o perioada indelungata.
Pentru a realiza montajul corect conform normelor ISCIR aveti nevoie de acest kit de montaj centrale termice.
Kit-ul de instalare centrala termica murala cuprinde :
- Regulator gaz cu filtru - Folosit pentru reglarea presiunii gazelor si stoparea intrarii impuritatilor in centrala termica
- Filtru Y 1/2 si Filtru Y 3/4 - Folosite la retinerea impuritatilor din apa si din agenul termic
- Filtru magnetic anticalcar : Folosit pentru protectia schimbatorului sanitar de caldura la depunerile de calcar
- 3 robineti de trecere cu holender 1/2 si 3 robineti trecere cu holender 3/4 : Folosite pentru sigilarea centralei de circuitele de alimentare cu apa , si agent termic precum si pentru a facilita inlocuirea usoara sau curatarea filtrelor de sub centrala.
Aceste accesorii NU sunt incluse in pretul centralei si se cumpara separat.
RON 5.00 - 3850.00