Stabilizatorul de tensiune - singurul mod în care îți protejezi aparatura de fluctuații
Furtunile și ploile abundente din ultima vreme au adus și multe variații de tensiune. Ai văzut probabil lumina diminuându-se în intensitatea ( sau dimpotrivă!), iar alte echipamente electrice au funcționat în sincope. Poate te îngrijorează că aparatura ta s-ar putea defecta și pe bună dreptate! Fluctuațiile de tensiune afectează în mod variat echipamentele din casă, la un moment dat ar putea ceda. Ce poți face să protejezi echipamentele electrice de fluctuații de tensiune? Le poți proteja doar utilizând un stabilizator de tensiune sau o sursă neinteruptibilă.
Unele tipuri de fluctuații de tensiune. Cum te afectează?
Numite în mod generic variații sau fluctuații de tensiune, specialiștii identifică mai multe moduri în care alimentarea defectuoasă poate afecta aparatura din casă. Supratensiunile tranzitorii sunt fluctuații scurte de tensiune, valoarea acestora fiind mai mare decât cea normală și apare la trăsnet sau diverse comutări anormale în rețea. Golul de tensiune de alimentare reprezintă o reducere a tensiunii de alimentare între 90 și 1% față de tensiunea normală de alimentare. Întreruperea accidentală a alimentării cu tensiune este așa numita cădere de tensiune (când popular spunem că s-a oprit curentul) care apare în urma unor incidente, defecțiuni în rețea. În această ultimă situație tensiunea este mai mică de 1%, iar în funcție de situație, reparațiile în sistemul local de alimentare pot fi de durată. Dacă în zona în care te afli întreruperile de alimentare sunt frecvente, mai folositoare îți este o sursă neinteruptiblă de tensiune.
În cazul subtensiunii echipamentele din casă nu mai sunt alimentate și nu funcționează corect. Când există episoade de subtensiune repetate sau de lungă durată aparatura riscă să se defecteze ireparabil. Spre exemplu, o centrală termică poate da mesaje de eroare constante funcționând pe avarie, dar dacă situația se repetă sau prelungește, riscă să se strice componente electronice scumpe ale echipamentului, precum placa de bază.
Ce aparatură este afectată de fluctuațiile de tensiune?
Practic, orice obiect electric este afectat de fluctuații de tensiune. De la sistemul de iluminat (de fapt, lumina este prima pe care o vedem în caz de fluctuații de tensiune), computere, televizoare, centrale termice, frigidere, mașini de spălat, gadget-uri alimentate la prize. Cum locuințele moderne sunt prevăzute cu din ce în ce mai multe echipamente și toate necesită electricitate, poți rezuma că toată aparatura electrică și electronică are de suferit în urma acestor variații.
Care sunt principiile de funcționare ale stabilizatorului de tensiune?
Un stabilizator de tensiune este un echipament de corectare a tensiunii, montat ( în cele mai dese cazuri simplu, de tipul “plug in”) între sursa de tensiune din rețeaua națională ( priză) și echipamentul pe care vrei să îl protejezi. Poți spune că stabilizatorul ajustează tensiunea de intrare, mai mică sau mai mare decât normat, pentru a fi constantă, la 220 V, pentru consumator.
Cum aleg un stabilizator de tensiune?
Stabilizatoarele de tensiune sunt prevăzute cu relee sau servomotoare care corectează tensiunea de intrare, în sus sau în jos. Stabilizatoarele de tensiune cu servomotor sunt prevăzute cu sisteme de control al tensiunii de intrare, motorul rotindu-se în direcții diferite pentru sub sau supratensiune, astfel reglând tensiunea de ieșire la 220V. Monitorizarea tensiunii de intrare se face automat, de aici și denumirea AVR ( atomatic voltage regulator).
Unitatea de măsură a puterii a unui stabilizator de tensiune est dată în VA (putere aparentă), în timp ce echipamentele din casă sunt descrise în puterea reală (Watt- W). La achiziționarea unui regulator de tensiune luați în calcul puterea în W a acestuia, verificând în descrierea produsului (pentru aflarea puterii reale se aplică un coeficient de putere la puterea aparentă, cuprins în 0,5 și poate ajunge la 0,8, așadar marja este destul de mare).
Verifică, așadar ca puterea stabilizatorului de tensiune să fie mai mare decât totalul puterii reale a echipamentelor protejate.
Ce UPS-urile si cum mă ajută la ?
UPS - urile (Uninterruptible power supply) sunt surse neinteruptibile de electricitate care sunt prevăzute cu baterii, asigurând echipamentelor un timp variat de autonomie în caz de cădere de tensiune. Timpul de stand by depinde de fiecare UPS în parte și, bineînteles, de puterea acumulatorilor.
Astfel, dacă achiziționați UPS -ul pentru centrala termică, nu doar că aceasta va funcționa fluent, fără avarii, dar în cazul în care se oprește alimentarea aveți un timp autonom de funcționare. Pentru centrale termice pe gaz, vă puteți orienta către Ferroli Protect F 300/ 500 ca un UPS fiabil. O sursă neinteruptibilă de tensiune bună și ieftină este și Well RD 500 VA.
Înainte de achiziționare verificații ca parametrii de putere să se potrivească echipamentului pe care îl protejați. Cum iarna fluctuațiile se tensiune sunt mai frecvente, poate nu ar fi rău să cumpărați un stabilizator de tensiune de pe acum!
Va recomandam si:
Vara este sezonul in care nu doar pleci in vacanta, dar ai si o mare responsabilitate: revizia centralei termice pe gaz. Sistemele de incalzire sunt menite sa ne aduca confortul in locuinte pe perioada anotimpului rece si apa calda de-a lungul intregului an, dar pentru ca echipamentul sa functioneze corespuzator si in mod economic trebuie sa ne ocupam de verificarea tehnica periodica a acesteia.
Va scriem in continuare ce trebuie sa stiti despre centrala termica pe gaz in contextul reviziei tehnice periodice, un demers obligatoriu legal si moral.
Magnetita (magnetitul) este un adevărat inamic al centralelor termice, al instalațiilor sanitare și al întregului circuit de încălzire. Fiind un metal cu proprietăți magnetice deosebite, acest oxid de fier circulă prin apa din circuit, atrage și alte minerale feroase care se află în agentul termic și se depune pe componentele centralei sau în calorifere. Efectul magnetitei în circuit? Când există magnetită într-un circuit de încălzire, randamentul termic scade, iar componentele centralei se deteriorează.
Recent, Fernox a patentat un nou filtru anti-magnetită care prin principiile de funcționare este eficient în eliminarea magnetitei din circuite.
RON 3.00 - 4400.00